Krabowe kąski – apetycznie złociste, smaczne i bardzo sycące😉 Dzięki smażeniu paluszki stają się delikatniejsze w smaku. Mogą być świetną przekąską dla rodziny i dla gości. Dobrze smakują z keczupem lub ulubionym zimnym sosem (np. czosnkowym, pomidorowym, curry).
Składniki:
- 250g paluszków surimi (około 12 szt.)
- 1/2 szkl skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szkl wody lub mleka
- łyżka majonezu
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Jeśli paluszki są zamrożone, odłóż je na kilka godzin w temperaturę pokojową, by się rozmroziły. Wyjmij je z opakowania i usuń foliowe osłonki. W misce wymieszaj składniki ciasta – wodę, jajko, majonez, mąkę i przyprawy. Wrzuć kilka paluszków, przy pomocy łyżki obtocz je w cieście. Wyjmuj je kolejno i kładź na rozgrzany tłuszcz – smaż na złoty kolor. Podawaj zaraz po usmażeniu.
Zamiast ciasta, można zrobić panierkę jak przy schabowym, czyli z jajka i bułki tartej.
Pomysły na przekąski: