Smażone paluszki krabowe

Krabowe kąski – apetycznie złociste, smaczne i bardzo sycące😉 Dzięki smażeniu paluszki stają się delikatniejsze w smaku. Mogą być świetną przekąską dla rodziny i dla gości. Dobrze smakują z keczupem lub ulubionym zimnym sosem (np. czosnkowym, pomidorowym, curry).

 

 

Składniki:

  • 250g paluszków surimi (około 12 szt.)
  • 1/2 szkl skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl wody lub mleka
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

 

Jeśli paluszki są zamrożone, odłóż je na kilka godzin w temperaturę pokojową, by się rozmroziły. Wyjmij je z opakowania i usuń foliowe osłonki. W misce wymieszaj składniki ciasta – wodę, jajko, majonez, mąkę i przyprawy. Wrzuć kilka paluszków, przy pomocy łyżki obtocz je w cieście. Wyjmuj je kolejno i kładź na rozgrzany tłuszcz – smaż na złoty kolor. Podawaj zaraz po usmażeniu. 

Zamiast ciasta, można zrobić panierkę jak przy schabowym, czyli z jajka i bułki tartej.

 

 

 

 

Pomysły na przekąski:

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *