Sól ziołowa to wspaniała przyprawa – jedna z moich ulubionych. Świetna do dań smażonych, gotowanych (zup, sosów, gulaszy), pieczonych (mięs, zapiekanek) oraz potraw z grilla. Te ze sklepowych półek zawierają różnorodną ilość ziół i przypraw (zależnie od producenta). Lecz tym razem zamiast kupić, postanowiłam zrobić taką samodzielnie wybierając mieszankę swoich ulubionych dodatków🙂
Składniki:
- 100 g soli gruboziarnistej np. himalajskiej
- 1 pełna łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 pełna łyżeczka suszonej bazylii
- 1 pełna łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i zmiksuj na drobny proszek. Gotową przyprawę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. słoiczku), ponieważ sól wchłania wilgoć.