Sos pomidorowo-cebulowy do pizzy

 

Czym możesz posmarować spód do pizzy? To zależy, co lubisz lub co masz właśnie pod ręką🙂 Najczęściej jest to keczup, koncentrat pomidorowy lub sos zrobiony samodzielnie Uważam, że w domowych warunkach „wszystkie chwyty są dozwolone” –  każdy robi tak, jak mu się podoba🙂 Natomiast jeśli pizzeria używa do pizzy keczupu, może tym tylko zrazić klientów🙂 Uwielbiam połączenie pomidorów i cebuli, dlatego poniżej podaję przepis na mój ulubiony sosik. Gęsty, aromatyczny, zrobiony z naturalnych składników – używamy go zarówno do smarowania spodu do pizzy, jak i już upieczonej.

 

 

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g) lub karton przecieru pomidorowego (500 g)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (oregano, bazylia)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cukru (ewentualnie miodu)
  • sól i pieprz
  • jeśli lubisz, dodatkowo ostra papryka mielona lub pieprz cayenne

 

Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pomidory z puszki (lub przecier pomidorowy), a po chwili również zioła, przyprawy oraz całe ząbki czosnku. Całość duś przez przez kilka minut na małym ogniu (wystarczy ok. 5 minut). Sos pozostaw na chwilę do przestudzenia, a następnie zmiksuj blenderem ręcznym lub w malakserze. Gotowym sosem posmaruj spód do pizzy.

 

Sos przechowuj w lodówce do 5 dni (w zamkniętym pojemniku).

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *