Sos z fetą (dip)

Gęsty jogurtowy sosik podawany na zimno. Fajnie się sprawdzi jako dodatek do krakersów… do przekąsek… do frytek… do mięsa z grilla. Można nim polać również gotowane lub pieczone warzywa np. kalafior, brokuł, cukinię.

 

 

Składniki:

  • mały jogurt naturalny (ok. 180-200 g)
  • 100 g fety
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny

 

Najprościej jest wrzucić wszystkie składniki sosu do malaksera i zmiksować na gładką jednolitą masę. Możesz również podzielić ser na mniejsze części, przełożyć do miseczki i rozgnieść go widelcem. Po dodaniu pozostałych składników i dokładnym wymieszaniu sos jest gotowy.

 

Jeśli lubisz, dodaj też świeże lub suszone zioła, np. bazylię, zioła prowansalskie.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *