Stromboli, czyli zawijana pizza

 

Już kilka razy zdarzało mi się robić taką zawijaną pizzę, ale dopiero niedawno odkryłam, że jej nazwa to „stromboli”. Poniżej podaję przepis na moją wersję, ale bez problemu możecie użyć swojej sprawdzonej receptury na ciasto do pizzy, a do nadzienia użyć swoich ulubionych składników. Stromboli doskonale spisze się jako lekki obiad, kolacja lub przystawka na imprezie🙂

 

Składniki:

  • 100 ml letniej wody (ok. pół szklanki)
  • 1 1/2  płaskiej łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 200 g mąki (ok. 1 1/4 szklanki)
  • dodatkowo oliwa lub olej do posmarowania

 

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100 g kiełbasy lub szynki
  • 100 g żółtego sera
  • 1/2 świeżej papryki
  • połowa cebuli
  • zioła włoskie

 

Do dużej miski wlej letnią wodę, drożdże, olej, cukier i szczyptę soli – wszystko dobrze wymieszaj łyżką. Mieszając stopniowo dosypuj mąkę, a pod koniec już ręką wyrób ciasto, aż powstanie jednolita kula. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, by ciasto podrosło. Na blachę połóż papier do pieczenia, wyłóż ciasto, rozgnieć palcami formując placek. Środek placka posmaruj przecierem pomidorowym i ułóż kolejno pozostałe składniki: posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, kiełbasę,tarty ser i zioła. Następnie zawiń boki ciasta zakrywając nadzienie i formując podłużny rulon. Po wierzchu posmaruj oliwą lub olejem i posyp suszonymi ziołami. Piecz ok. 40 min (w temp. 180 stopni).

 

Przed pieczeniem wierzch możesz posmarować rozmąconym jajkiem, wtedy pizza będzie mieć ładniejszy bardziej rumiany kolor.

Jeśli chcesz, po wierzchu posyp… sezamem,  czarnuszką, ulubionymi suszonymi ziołami, pestkami słonecznika lub dyni.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *