Bardzo prosta surówka z białą kapustą, marchewką i jabłkiem – smaczna… soczysta… chrupiąca. W sam raz do podania na obiad, na kolację lub jako dodatek do ryb i mięs z grilla. Poniżej podałam składniki na przygotowanie porcji dla 3 osób, ale możesz proporcjonalnie zwiększyć ich ilość zależnie od swoich potrzeb.
Składniki dla 2-3 osób:
- ok. 500 g świeżej kapusty (użyłam pół główki małej kapusty)
- 1 większa marchew
- 1 jabłko
- 2 łyżki gęstej śmietany 12%
- sól i pieprz
Kapustę możesz poszatkować nożem, ale najwygodniej zetrzeć na tarce o dużych oczkach (kiedyś kapustę kroiłam ręcznie, a teraz używam malaksera, polecam również elektryczną szatkownicę). Marchew oraz jabłko obierz, opłucz i zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do kapusty razem ze śmietaną. Przypraw dla smaku – całość dobrze wymieszaj.
Jeśli kapustę szatkujesz ręcznie, posól ją, ściśnij kilka razy dłonią i odstaw na 15 minut, by puściła sok. Dzięki temu surówka będzie soczysta.
Do surówki można dodać również… posiekaną białą lub czerwoną cebulę, pora, posiekaną natkę pietruszki, koperek.