Buraczki w wersji surowej – łatwy i smaczny dodatek do obiadu🙂
Przez całe dzieciństwo jadałam buraczki w formie zasmażanej, z chrzanem lub w barszczu. Teraz staram się szukać nowych pomysłów na to niedocenione warzywo🙂 Tym razem zmajstrowałam buraczkową surówkę z jabłkiem i cebulką – zwykła, prosta, bez żadnych nietypowych urozmaiceń🙂 Można ją podawać do ryb, mięs, gotowanych i pieczonych ziemniaków, kasz oraz ryżu.
Życzę SMACZNEGO!🙂
Składniki:
- 2-3 średnie buraki (ok. 500 g)
- 1 duże jabłko
- 1 średniej wielkości cebula
- ok. 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- sól i pieprz
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski i wlej sok z cytryny oraz oliwę. Odstaw na chwilę, by cebula się zamarynowała. Buraki i jabłka obierz – zetrzyj je na dużych oczkach (w malakserze, tarką ręczną lub elektryczną). Dodaj je do cebuli i dokładnie wymieszaj. Do smaku dopraw solą i pieprzem.
Cebula jest bardzo zdrowa – jeśli jednak nie lubisz jej ostrości, posiekaną cebulę wymieszaj z olejem lub oliwą i odstaw na chwilę. Stanie się łagodniejsza w smaku.