Surówka z surowych buraków i jabłka

 

Buraczki w wersji surowej – łatwy i smaczny dodatek do obiadu🙂

Przez całe dzieciństwo jadałam buraczki w formie zasmażanej, z chrzanem lub w barszczu. Teraz staram się szukać nowych pomysłów na to niedocenione warzywo🙂 Tym razem zmajstrowałam buraczkową surówkę z jabłkiem i cebulką – zwykła, prosta, bez żadnych nietypowych urozmaiceń🙂 Można ją podawać do ryb, mięs, gotowanych i pieczonych ziemniaków, kasz oraz ryżu.

Życzę SMACZNEGO!🙂

 

 

Składniki:

  • 2-3 średnie buraki (ok. 500 g)
  • 1 duże jabłko
  • 1 średniej wielkości cebula
  • ok. 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • sól i pieprz

 

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski i wlej sok z cytryny oraz oliwę. Odstaw na chwilę, by cebula się zamarynowała. Buraki i jabłka obierz – zetrzyj je na dużych oczkach (w malakserze, tarką ręczną lub elektryczną). Dodaj je do cebuli i dokładnie wymieszaj. Do smaku dopraw solą i pieprzem.

 

Cebula jest bardzo zdrowa – jeśli jednak nie lubisz jej ostrości, posiekaną cebulę wymieszaj z olejem lub oliwą i odstaw na chwilę. Stanie się łagodniejsza w smaku.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *