Surówka ze świeżych ogórków

Jedzenie surowych warzyw jest zdrowe, dlatego tym razem polecam Wam lekką, smaczną i bardzo soczystą surówkę ze świeżych ogórków, cebuli i koperku🙂 Z tych prostych składników możemy wyczarować pyszny dodatek do obiadu. Nie zawiera śmietany ani jogurtu, dlatego ze spokojnym sumieniem mogą ją jeść osoby z alergią lub nietolerancją na produkty mleczne.

 

 

Składniki:

  • 8-10 ogórków gruntowych lub 1-2 szklarniowe
  • 1 średnia cebula
  • pół pęczka świeżego koperku
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
  • sól i pieprz

 

Posiekaj cebulę i koperek. Przełóż do miski, dodaj składniki na sos: oliwę, miód, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj. Odstaw na chwilę, by składniki „się przegryzły”. W tym czasie obierz ogórki – pokrój na plasterki (można nożem, ja zwykle ścieram na krajalnicy tarki). Przełóż je do miski z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszaj. Gotową surówkę przechowuj w lodówce.

 

Surówka z ogórków jest świetnym dodatkiem do ziemniaków, ryżu, kasz, krokietów, placków, a także do dań rybnych i mięsnych.

Ogórki ze sklepu lub bazaru lepiej obrać, natomiast te ze „sprawdzonego źródła” wystarczy dokładnie umyć.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *