Szaszłyki drobiowe z ananasem

 

To mój sprawdzony sposób na szaszłyki – kawałki kurczaka przekładane świeżą papryką i ananasem. Składniki są marynowane w syropie z ananasa i przyprawie gyros, dlatego szaszłyki mają pyszny słodko-pikantny smak🙂

Przepis znalazłam już dawno temu na stronce MojeGotowanie i jest jednym z moich ulubionych🙂 Dodaję jedynie trochę papryki w proszku, dzięki czemu wyglądają jeszcze apetyczniej🙂 Są proste do przygotowania i nie wymagają skomplikowanych składników ani przypraw. Możesz je przygotować na ogrodowym grillu, ale też grillu elektrycznym, patelni lub w piekarniku. Dlatego świetnie nadają się nie tylko na letnią imprezę na świeżym powietrzu, ale i na obiad, kolację lub domową imprezę.

 

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 świeże papryki
  • puszka ananasa w plastrach (ok. 500-600 g)
  • 1/2 opakowania przyprawy gyros lub kebab
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • patyczki do szaszłyków

 

Przygotuj marynatę – do głębokiego naczynia wlej syrop z ananasa i dodaj paprykę w proszku oraz pół opakowania przyprawy gyros. Całość wymieszaj. Kurczaka i paprykę pokrój w dużą kostkę, a plastry ananasa przekrój na cztery części. Włóż je do marynaty i odstaw na minimum 2 godziny (najlepiej pozostawić na noc). Poszczególne kawałki składników nabijaj naprzemiennie na patyczki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temp. 200 stopni lub upiecz na grillu.

 

Możesz podać je z… pieczywem (chleb, bułeczki, pieczywo czosnkowe, pita, ciabatta), sałatką ziemniaczaną, sałatką lub surówką warzywną.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *