To mój sprawdzony sposób na szaszłyki – kawałki kurczaka przekładane świeżą papryką i ananasem. Składniki są marynowane w syropie z ananasa i przyprawie gyros, dlatego szaszłyki mają pyszny słodko-pikantny smak🙂
Przepis znalazłam już dawno temu na stronce MojeGotowanie i jest jednym z moich ulubionych🙂 Dodaję jedynie trochę papryki w proszku, dzięki czemu wyglądają jeszcze apetyczniej🙂 Są proste do przygotowania i nie wymagają skomplikowanych składników ani przypraw. Możesz je przygotować na ogrodowym grillu, ale też grillu elektrycznym, patelni lub w piekarniku. Dlatego świetnie nadają się nie tylko na letnią imprezę na świeżym powietrzu, ale i na obiad, kolację lub domową imprezę.
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 świeże papryki
- puszka ananasa w plastrach (ok. 500-600 g)
- 1/2 opakowania przyprawy gyros lub kebab
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- patyczki do szaszłyków
Przygotuj marynatę – do głębokiego naczynia wlej syrop z ananasa i dodaj paprykę w proszku oraz pół opakowania przyprawy gyros. Całość wymieszaj. Kurczaka i paprykę pokrój w dużą kostkę, a plastry ananasa przekrój na cztery części. Włóż je do marynaty i odstaw na minimum 2 godziny (najlepiej pozostawić na noc). Poszczególne kawałki składników nabijaj naprzemiennie na patyczki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temp. 200 stopni lub upiecz na grillu.
Możesz podać je z… pieczywem (chleb, bułeczki, pieczywo czosnkowe, pita, ciabatta), sałatką ziemniaczaną, sałatką lub surówką warzywną.