Szybkie paszteciki z mięsem z rosołu

 

🙂Dziecinnie łatwy… szybki… niedrogi pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu🙂 Takie paszteciki to też fajny patent na przetworzenie każdego innego ugotowanego lub upieczonego mięsa, np. pieczeni lub mięsa po przygotowaniu wywaru do zupy🙂 Można je podać do barszczu lub samodzielnie jako przekąskę.

 

 

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • ok. 1 kg ugotowanego mięsa drobiowego np. pozostałego po ugotowaniu zupy lub po rosole
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka masła lub oleju do smażenia

 

Z cebuli usuń łupinę, pokrój ją w kostkę i zeszklij na maśle. Następnie zmiel w maszynce do mielenia lub rozdrobnij w malakserze razem z mięsem. Do masy dodaj sos sojowy i całość wymieszaj. Ciasto francuskie rozwiń. Ułóż podłużnie farsz zaczynając od brzegu, zwiń tworząc długi rulon i odetnij nadmiar ciasta. Poprzecinaj go na kawałki kształtując paszteciki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 220 stopni przez ok. 15-20 min, aż się zarumienią.

 

Dodatkowo przed pieczeniem paszteciki posmarowałam po wierzchu rozmąconym jajkiem, ale to nie jest konieczne🙂

Pamiętaj, by po zakupie ciasto francuskie przechowywać w lodówce🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *