Włoski sos bolognese

 

Bardzo smaczny… gęsty… sycący pomidorowo-mięsny sos🙂

W naszym kraju popularne stało się podawanie go do spaghetti, choć niektórzy twierdzą, że bardziej pasuje do tagliatelle. Jest bardzo smaczny, dlatego ja polecam go nie tylko do makaronów, ale również do …ryżu …kasz …placków …klusków …lasagne …lub zapiekanek.🥛W składzie jest mleko jednak, jeśli masz alergię lub nietolerancję pokarmową, zastąp je mleczkiem kokosowym lub innym mlekiem roślinnym. Zamiast sera, po wierzchu możesz posypać listkami bazylii lub natką pietruszki🥛

 

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml mleka (słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego)
  • 150 ml czerwonego wina
  • 1 marchew
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 cebula
  • 100 g boczku wędzonego (oryginalnie powinna być pancetta)
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy lub masła
  • do posypania: tarty parmezan

 

Gałązki selera, cebulę, marchewkę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub rondelku rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojone składniki i smaż przez ok. 5 minut. Dodaj mięso mielone. Smaż je przez 5-10 minut, aż straci surowy wygląd. W czasie smażenia rozdrabniaj je rozgniatając widelcem. Dodaj wino, przecier pomidorowy i listki laurowe – gotuj przez ok. 25-30 minut, po czym wlej mleko. Ja całość gotowałam na najmniejszym ogniu (sos lekko pyrkał) około 40 minut, ponieważ uznałam, że zgęstniał wystarczająco. W oryginalnym przepisie, powinien się gotować ok. 2-4 h, ponieważ wtedy bardziej zyskuje na smaku. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem.

 

Nadmiar sosu możesz przełożyć do pojemnika i zamrozić albo przelać do słoiczków i zawekować lub poddać pasteryzacji.

 

 

 

 

3 thoughts on “Włoski sos bolognese”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *