Zapiekane piersi z kurczaka

 

Soczyste filety z kurczaka zapiekane pod pierzynką z pieczarek, majonezu i żółtego sera🙂 Pyszne i ładnie wyglądające danie, którym zaskoczysz bliskich. Przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu ani pracy, ale za to efekt końcowy jest powalający🙂 To wspaniałe danie na rodzinny obiad, kolację, na wizytę gości lub romantyczną randkę we dwoje🙂

 

 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g)
  • 400 g pieczarek
  • cebula
  • łyżka masła
  • 150 g majonezu
  • 100 g sera żółtego (np. gouda, edamski, mazdamer)
  • sól i pieprz

 

Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż je na maśle, dopraw solą i pieprzem, a następnie zestaw z ognia. Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż, lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej piersi ułóż porcję pieczarek, posmaruj grubą warstwą majonezu i posyp żółtym serem startym na dużych oczkach. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w temp. 200 stopni.

 

Jeśli chcesz w szybki sposób przygotować cały obiad, obok filetów kurczaka rozłóż pokrojone ziemniaki lub warzywa wymieszane w przyprawach i całość upiecz. 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *