Bardzo fajna zapiekanka z cukinią i żółtym serem – lekka, delikatna, bardzo smaczna🙂 Możesz ją podać samodzielnie, ale świetna jest również z sosem czosnkowym, pomidorowym, surówką lub sałatką obiadową. Zjedz na śniadanie, obiad lub kolację! Zabierz do pracy! Podaj gościom!🙂
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 150 g żółtego sera
- 2 cebule
- 4 jajka
- 2-3 łyżki siekanego koperku
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki oleju, oliwy lub masła
Cebulę pokrój i zeszklij na patelni – odstaw do przestudzenia. Cukinię i ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj posiekany koperek i cebulę. W oddzielnym naczyniu wymieszaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Przelej je do cukinii – całość wymieszaj doprawiając solą i pieprzem. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej olejem. Łyżką wyrównaj powierzchnię. Piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku, przez około 40-50 minut, aż się zarumieni.
Jeśli chcesz, dodaj też… boczek, kiełbasę, szynkę, pieczarki, suszone pomidory, zioła (włoskie, prowansalskie).
Do pieczenia użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 21×21 cm.