Polecam Wam pyszne chrupiące ziemniaczki prosto z piekarnika🙂 Są smaczne… tanie… szybko sycą… i ładnie wyglądają na talerzu🙂 Świetnie smakują podane samodzielnie np. z sosem czosnkowym lub do obiadu z kotletem i surówką. Dodatek kurkumy nadaje im apetycznego złocistego koloru – jeśli nie masz, możesz pominąć tę przyprawę lub zastąpić, np. mieloną papryką, przeciśniętym czosnkiem, suszonymi ziołami (tymiankiem, ziołami prowansalskimi, oregano).
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 5-6 łyżek oleju lub oliwy
- łyżeczka kurkumy
- 1-2 łyżeczki soli
Ja obrałam ziemniaki, ale jeśli chcesz, możesz pozostawić je w skórce i tylko dobrze umyć. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki np. talarki, łódeczki lub dużą kostkę. Włóż je do garnka z wodą, wsyp sól i zagotuj. Gotuj ok. 5-6 minut (dzięki temu ziemniaki wchłoną sól i nie trzeba ich później dodatkowo doprawiać). Ugotowane przełóż do durszlaka, odsącz wodę i przełóż z powrotem do rondla. Wlej olej i wsyp kurkumę – całość dokładnie wymieszaj łyżką, by przyprawa pokryła wszystkie ziemniaczki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia – rozłóż równomiernie ziemniaki, by się nie stykały ze sobą. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz z termoobiegiem ok. 20-30 min. w temp. 220 stopni (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków).
Takie ziemniaczki z powodzeniem mogłabym jeść codziennie 🙂
Wcale bym się nie zdziwiła 🙂 Mi tak posmakowały, że przez tydzień je robiłam do obiadu lub na kolację z sosem czosnkowym. Polecam! 🙂