Banalnie łatwa i smaczna zupa mleczna🙂
Zwykle bywa podawana na śniadanie lub kolację. Jest pożywna i delikatna dla żołądka – w sam raz dla dzieci, osób starszych lub wymagających diety lekkostrawnej. Ja wolę najpierw makaron ugotować w wodzie, ponieważ gotując w samym mleku jest ryzyko, że mleko wykipi lub przypali się.
Składniki na 1 porcję:
- 30 g makaronu
- 250 ml mleka
- sól
Makaron wrzuć do rondla z gotującą się wodą, przemieszaj łyżką, by się nie posklejał i gotuj według instrukcji na opakowaniu (zwykle jest to 5-10 minut). Następnie przecedź go w durszlaku i przełóż z powrotem do rondelka. Wlej mleko, dodaj szczyptę soli i podgrzewaj do momentu, aż stanie się mocno gorące lub się zagotuje.
Jeśli nie lubisz makaronu, zrób zupę mleczną z… ryżem, płatkami owsianymi, kaszą kukurydzianą, z zacierką, lanymi kluskami.
Ja wolę zupę mleczną wytrawną, ale jestem pewna, że dzieciom posmakuje słodka wersja na przykład z dodatkiem… cynamonu, miodu, kakao z cukrem, bakalii, soku (syropu owocowego), owoców (malin, wiśni, jagód, borówek).