Zupa mleczna z makaronem

 

Banalnie łatwa i smaczna zupa mleczna🙂

Zwykle bywa podawana na śniadanie lub kolację. Jest pożywna i delikatna dla żołądka – w sam raz dla dzieci, osób starszych lub wymagających diety lekkostrawnej. Ja wolę najpierw makaron ugotować w wodzie, ponieważ gotując w samym mleku jest ryzyko, że mleko wykipi lub przypali się.

 

 

Składniki na 1 porcję:

  • 30 g makaronu
  • 250 ml mleka
  • sól

 

Makaron wrzuć do rondla z gotującą się wodą, przemieszaj łyżką, by się nie posklejał i gotuj według instrukcji na opakowaniu (zwykle jest to 5-10 minut). Następnie przecedź go w durszlaku i przełóż z powrotem do rondelka. Wlej mleko, dodaj szczyptę soli i podgrzewaj do momentu, aż stanie się mocno gorące lub się zagotuje.

 

Jeśli nie lubisz makaronu, zrób zupę mleczną z… ryżem, płatkami owsianymi, kaszą kukurydzianą, z zacierką, lanymi kluskami.

Ja wolę zupę mleczną wytrawną, ale jestem pewna, że dzieciom posmakuje słodka wersja na przykład z dodatkiem… cynamonu, miodu, kakao z cukrem, bakalii, soku (syropu owocowego), owoców (malin, wiśni, jagód, borówek).

 

 

 

 

.’

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *