Zupa ogórkowa (klasyczna)

Ogórkowa to pyszna zdrowa zupa warzywna z dodatkiem ogórków kiszonych. Najczęściej bywa przygotowywana w sezonie jesienno-zimowym. Doskonale krzepi, dodaje energii i rozgrzewa w chłodne dni🙂

 

 

Składniki (na 2,5 litra):

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 500 g kiszonych ogórków
  • cebula
  • 2 udka drobiowe
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 80 ml słodkiej śmietanki
  • sól i pieprz
  • łyżka masła do smażenia
  • garść świeżego koperku lub natki pietruszki

 

 

Mięso opłucz, włóż do dużego garnka, wlej 2,5 litra zimnej wody i zagotuj. Ze 2-3 razy zbierz pianę gromadzącą się na wierzchu (szumowiny). Następnie dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe – gotuj przez 1 godzinę. Po tym czasie, wyjmij mięso na talerzyk – dodaj warzywa pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki. Wrzuć do rondla, gotuj 15 minut. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj ogórki starte na dużych oczkach – smaż przez chwilę. Przełóż do gotującej się zupy, dodaj śmietankę, posiekany koperek i dobrze wymieszaj. Dopraw dla smaku (jeśli zupa jest mało kwaśna, dolej soku z ogórków kiszonych). Po chwili gotowania zdejmij rondel z ognia.

Szumowiny (szumy, burzyny) to nic innego, jak ścięte drobiny białka z gotowanych składników. Gromadzą się na powierzchni wywaru w czasie gotowania pod postacią mętnej piany. Nie szkodzą na zdrowie, ale wyławia się je, by zupa nie była mętna (klarowna zupa ma ładniejszy wygląd). Ja zwykle zbieram szum łyżką cedzakową.

Mięso z udek można zużyć do pasztecików lub zamrozić i wykorzystać innego dnia.

Zupę można gotować też na… kościach schabowych, żeberkach wieprzowych, kościach rosołowych (drobiowych, wieprzowych, wołowych), skrzydełkach drobiowych, golonce wieprzowej, boczku wędzonym, itp.

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *