Lekko kwaśna aromatyczna zupa z mięsną wkładką – doskonała zarówno na co dzień, jak i na wielkanocny stół🙂 Możesz przygotować ją w sposób tradycyjny z samą kiełbasą lub dodać warzywa, by była bardziej pożywna i sycąca. Jest świetna do odgrzewania – jeśli żyjesz w biegu i brakuje Ci czasu, możesz ugotować taki żurek nawet na 2 dni🙂
Składniki na 3-litrowy rondel:
- 500 ml zakwasu na żurek
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 300 g białej kiełbasy
- 200 g kiełbasy w lasce np. śląska, podwawelska (można pominąć i dać więcej białej)
- 100 g wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- do podania jajka na twardo
Do rondla włóż białą kiełbasę (w całości, bez krojenia), liście laurowe i ziele angielskie, wlej 2 litry wody i zagotuj (gotuj ok. 15-20 minut). W tym czasie na patelni zacznij podsmażać boczek pokrojony w kostkę (powinno się wytropić trochę tłuszczu). Dodaj pokrojoną cebulę i kiełbasę. Całość smaż, aż cebula się zeszkli. Zawartość patelni przełóż do rondla i gotuj przez 10 minut. Na koniec dodaj majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę i wlej zakwas. W kubeczku wymieszaj śmietanę z mąką (używam widelca, by rozbić grudki) oraz chochlą gorącej zupy, a następnie przelej całość do rondla. Gotując się po chwili lekko zgęstnie. Dopraw solą i pieprzem. Białą kiełbasę wyłów, pokrój na kawałki i wrzuć z powrotem do rondla. Możesz też porozkładać do talerzy razem z jajkiem, zalać zupą i podać na stół.
Do żurku można dodać… suszone grzyby, 2 łyżki chrzanu, włoszczyznę, a po wierzchu posypać natką pietruszki.
By zupa była bardziej sycąca i pożywna, wraz z białą kiełbasą ugotuj również warzywa – ziemniaki, marchewkę, seler korzeniowy, korzeń pietruszki.
Ostudzony żurek możesz przechowywać w chłodnym miejscu (np. w lodówce) do 3 dni. Po wyłowieniu dodatków (jajek, mięsa, warzyw) nadaje się do zamrożenia w szczelnie zamkniętym pojemniku – czas przechowywania do 30 dni.