Duszone pieczarki

 

…szybkie ….smaczne  …dziecinnie proste w przyrządzeniu🙂

Tak przygotowane pieczarki są świetnym dodatkiem do zapiekanek lub dań obiadowych. Mogą Cię uratować, gdy jesteś zajęty, zabiegany i „na szybko” musisz przygotować dodatek do posiłku dla rodziny lub gości. Takie pieczareczki przygotowuje się bardzo łatwo. Z powodzeniem zastąpią surówkę lub sałatkę obiadową🙂

 

 

Składniki dla 2 osób:

  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki masła, oleju lub oliwy
  • sól i pieprz

 

Pieczarki opłucz i osusz. Przekrój na pół lub na ćwiartki (zależnie od wielkości). W rondlu (ewentualnie na patelni) rozgrzej masło, wrzuć pieczarki i duś pod przykryciem ok. 20 min. W tym czasie zmiękną i puszczą sok. Na koniec dopraw solą i pieprzem (lub ulubioną przyprawą).

 

Jeśli lubisz, na rozgrzanym tłuszczu najpierw zeszklij cebulę lub pora, a dopiero potem dodaj pieczarki. 

 

Pieczarki można podawać do mięs (grillowanych, pieczonych, kotletów), klusek (kopytek, klusek śląskich), kasz, ryżu lub makaronu.

 

 

 

😃😃😃

 

 

2 thoughts on “Złociste placki z pieczarkami i wędliną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *