Pieczarki smażone z cebulką

Smaczny i prosty sposób na przygotowanie pieczarek😉 Można je zjeść z pieczywem lub podać do obiadu. Są uniwersalnym dodatkiem – pasują do ryb, mięs i dań wegetariańskich. Z powodzeniem zastąpią surówkę lub sałatkę obiadową🙂

 

 

Składniki (2 porcje):

  • 500 g pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz

 

Pieczarki lekko przepłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w połówki lub ćwiartki. Mocno rozgrzej patelnię, rozpuść masło i wrzuć pieczarki. Smaż je mieszając co chwilę. Gdy zbrązowieją, dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż. Dodaj sos sojowy i pieprz. Podsmażaj jeszcze 1 minutę i gotowe.

Pieczarki nie mogą moczyć się w wodzie – wchłaniają ją, jak „gąbka”. By umyć pieczarki, najlepiej lekko je przepłukać pod bieżącą wodą lub przetrzeć wilgotnym papierowym ręcznikiem.

 

 

 

Dodatki do obiadu:

 

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *