To ciasto jest idealne do kawy – słodkie, aromatyczne i rozpływa się w ustach😉 Świetnie sprawdzi się, gdy masz niewiele czasu lub mają zjawić się niespodziewani goście. Zrobiłam je ręcznie przy pomocy rózgi, ale jeśli chcesz, możesz użyć miksera.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szkl oleju
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- aromat migdałowy lub arakowy
- szczypta soli
- mleczna czekolada na polewę
Do miski wbij jajka i cukier – ubij je rózgą lub mikserem, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się jasna. Mieszając kolejno dodawaj olej, mleko, aromat, a następnie wymieszane suche składniki – mąkę, kakao, sodę i sól. Gdy masa będzie jednolita, przelej ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika – piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół).
Gdy ciasto się upiecze, wyłącz piekarnik, wysuń ciasto i rozłóż na nim równomiernie kostki mlecznej czekolady. Wsuń je z powrotem do gorącego piekarnika na 3-4 minuty. Następnie wyjmij ciasto i łyżką rozsmaruj po wierzchu rozpuszczoną czekoladę. Możesz dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi lub siekanymi orzechami. Pozostaw do ostygnięcia.
Użyłam niedużej okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm.
Pomysły na słodkości: