Błyskawiczne ciasteczka w kształcie serduszek😉 Świetne na deser, do kawy, do przegryzienia w szkole lub pracy. Są bardzo łatwe i proste w przygotowaniu – przy produkcji ciasteczek mogą pomóc Ci dzieci😉 Do środka możesz włożyć ulubioną konfiturę oraz dowolne owoce, np. jabłka, jagody, borówki, truskawki.
Składniki:
- 275 g ciasta francuskiego
- kilka łyżek wiśniowej konfitury (lub innej owocowej)
- wiśnie (świeże lub mrożone)
- jajko do posmarowania
Ciasto francuskie rozwiń. Foremką powykrawaj serduszka. Na jedno serce połóż trochę konfitury i wiśnię. Przykryj drugim sercem. Pościskaj brzegi palcami, następnie dociśnij widelcem odbijając dekoracyjny wzorek. Posklejane ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każde po wierzchu posmaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika – piecz około 20 minut w temp. 200 stopni (aż się zarumienią).
Upieczone ciastka możesz polać lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Konfiturę i owoce można zastąpić nutellą lub kostką czekolady.
Pomysły na koktajle owocowe: