Kotlety z mięsa po rosole

 

Niemal w każdym polskim domu niedziela jest dniem gotowania rosołu. A co zrobić z mięsem pozostałym po rosole? Najprościej jest je zjeść… zrobić pasztet paszteciki do barszczulub kotlety drobiowe🙂 Poniżej podaję Wam przepis na takie kotleciki z dodatkiem pieczarek🙂 Doskonale pasują do… gotowanych ziemniaków… frytek… ryżu… ulubionej surówki lub sałatki obiadowej. Smaczne… tanie… łatwe do zrobienia – z przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby nie mające kulinarnego doświadczenia. Zapraszam do przepisu!🙂

 

Składniki na około 8-9 kotlecików:

  • ok. 400-500 g ugotowanego mięsa drobiowego
  • 1 cebula
  • 4-5 pieczarek
  • 1 jajko
  • przyprawy: sos sojowy, sól, pieprz
  • bułka tarta do masy i do obtoczenia
  • olej do smażenia

 

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulkę, a po chwili też pokrojone pieczarki – podsmaż je dodając pod koniec 2 łyżki sosu sojowego. Pozostaw na chwilę do przestudzenia. Zmiel je maszynką do mielenia lub rozdrobnij w malakserze wraz z mięsem z rosołu (oddzielonym od kości). Dodaj jajko, 2 łyżki bułki tartej i przypraw solą oraz pieprzem. Masa powinna być dobrze doprawiona, by kotlety miały wyrazisty smak. Z gotowej masy formuj małe kotleciki – każdy obtocz w bułce tartej i usmaż na złoty kolor.

 

Zamiast pieczarek do masy na kotlety możesz dodać… ugotowaną marchewkę pokrojoną w kosteczkę, groszek konserwowy, kukurydzę, starty żółty ser lub posiekaną natkę pietruszki.

Razem z mięsem i cebulą możesz zemleć również warzywa pozostałe z rosołu – wtedy masa może być rzadsza, dlatego lepiej dodać trochę więcej bułki tartej, by nabrała ścisłości.

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *