Dla mnie leczo to „danie z gazety”. Kiedyś moja mama znalazła przepis w lokalnej gazecie, przeczytała i rzuciła hasło „Fajne! Ugotujmy!”😉 Pyszne… pikantne… kolorowe danie jednogarnkowe – jedno z moich ulubionych😉 Świetne z pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Skład na ok. 3-litrowy rondel:
- ok. 0,8-1 kg młodej cukinii
- 3 papryki (mogą być w różnych kolorach)
- 1 duża cebula
- 300 g kiełbasy w lasce (np. śląskiej, podwawelskiej)
- 2-3 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- 1 łyżka masła lub oleju
W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć kiełbasę i cebulę pokrojone w kostkę – smaż je przez chwilę. W tym czasie pokrój w dużą kostkę paprykę i cukinię. Dodaj je do rondla i wlej ok. 200 ml wody. Całość duś pod przykryciem na niedużym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy i dla smaku dopraw papryką w proszku oraz solą. Gotuj jeszcze przez 2 minuty, następnie zestaw z ognia.
Jeśli macie ochotę, możecie do leczo dodać też: pieczarki, kukurydzę, boczek, patisona, dynię lub bakłażan.
Smaczne przekąski…
😉😉😉