Leczo z cukinią

Dla mnie leczo to „danie z gazety”. Kiedyś moja mama znalazła przepis w lokalnej gazecie, przeczytała i rzuciła hasło „Fajne! Ugotujmy!😉 Pyszne… pikantne… kolorowe danie jednogarnkowe – jedno z moich ulubionych😉 Świetne z pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami.

 

 

Skład na ok. 3-litrowy rondel:

  • ok. 0,8-1 kg młodej cukinii
  • 3 papryki (mogą być w różnych kolorach)
  • 1 duża cebula
  • 300 g kiełbasy w lasce (np. śląskiej, podwawelskiej)
  • 2-3 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • 1 łyżka masła lub oleju

W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć kiełbasę i cebulę pokrojone w kostkę – smaż je przez chwilę. W tym czasie pokrój w dużą kostkę paprykę i cukinię. Dodaj je do rondla i wlej ok. 200 ml wody. Całość duś pod przykryciem na niedużym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy i dla smaku dopraw papryką w proszku oraz solą. Gotuj jeszcze przez 2 minuty, następnie zestaw z ognia.

 

Jeśli macie ochotę, możecie do leczo dodać też: pieczarki, kukurydzę, boczek, patisona, dynię lub bakłażan.

 

 

😉😉😉

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *