Pikantna zupa diabelska

To zdecydowanie zupa dla wielbicieli ostrych smaków😃 Doskonała na obiad lub kolację. Jest smaczna, sycąca i pożywna. Przygotowanie jest bardzo proste, choć trochę czasochłonne – najpierw należy zrobić wywar drobiowy, a na nim przyrządzić mięsną zupę z warzywami i rozgrzewającymi przyprawami😉 Początkowo była to jedynie „zupa na winie” przygotowana z tego, co miałam w kuchni. Miała pomóc mi pozbyć się przeziębienia, jednak od razu podbiła kubki smakowe moje i męża😉 Jest pikantna, doskonale grzeje a najlepsze, że bardzo szybko stawia na nogi w czasie przeziębienia😃👍

 

 

Składniki:

  • 500-600 g drobiowej porcji rosołowej (mogą być też udka, skrzydełka, szyjki)
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • ½ szklanki zielonej soczewicy
  • 1 większa cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 300-400 g mielonego mięsa
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (ewentualnie 1,5 łyżeczki ostrej papryki)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • sól

 

Mięso drobiowe opłucz, włóż do rondla, zalej do pełna zimną wodą i zagotuj. Łyżką cedzakową zbierz szumowiny, które będą zbierać się na powierzchni. Następnie dodaj listki laurowe oraz ziele angielskie – gotuj na minimalnym ogniu przez godzinę. W tym czasie na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj mięso mielone. Smaż mieszając drewnianą łyżką/łopatką starając się rozdrobnić grudki mięsa. Gdy się podsmaży (czyli straci surową barwę), dodaj 200 ml wody, przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy (pieprz, paprykę, curry, cynamon i łyżeczkę soli). Całość duś przez około 10 minut. Z rondla wyłów mięso drobiowe – odłóż do innego dania. Wrzuć soczewicę oraz obrane i pokrojone warzywa: marchewkę, seler i korzeń pietruszki. Gotuj przez około 15 minut. Do rondla przełóż zawartość patelni. Wsyp majeranek. Całość wymieszaj. Gotuj na niedużym ogniu przez 10-15 minut i gotowe. Smacznego!😉

 

Szumowiny (szumy, burzyny) to  ścięte drobiny białka z gotowanych składników gromadzące się na powierzchni zupy. Nie szkodzą na zdrowie, ale wyławia się je, by zupa nie była mętna (klarowna zupa ma ładniejszy wygląd). Ja zwykle zbieram szum łyżką cedzakową.

Po ugotowaniu wywaru mięso drobiowe możesz oddzielić od kości i zamrozić do wykorzystania w innym dniu lub przeznaczyć na przygotowanie np. pasztetu lub kotletów.

Jeśli ma zadziałać wspomagająco w czasie choroby (przeziębienia, infekcji dróg oddechowych, grypy), polecam zjedzenie porcji gorącej zupy w łóżku i zakrycie się kołdrą aż po brodę. Zupa szybko rozgrzewa i działa napotnie. 

 


 

1 thought on “Pikantna zupa diabelska”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *