…na przekąskę …na kolację …na imprezę
To nieco inna wersja meksykańskiej quesadilli, gdzie kukurydziana tortilla jest zastąpiona pszenną, a ser oaxaca zamieniony na żółty ser🙂 Może być smaczną ciepłą kolacją lub przekąską podaną gościom. Świetnie smakuje podana z zimnym sosem, np. czosnkowym, musztardowym, pomidorowym, bazyliowym.

Składniki na porcje dla 2-3 osób:
- 2 placki tortilli pszennej
- 1 większy filet kurczaka
- pół większej papryki (świeżej)
- 8 plastrów żółtego sera, np. goudy, edamskiego, ementalera
- łyżeczka przyprawy gyros/kebab
- łyżka oleju

Kurczaka i paprykę pokrój w kostkę, posyp przyprawą, a następnie wymieszaj. Obsmaż je na oleju – odstaw do przestygnięcia. Na połówce placka tortilli połóż 2 plastry sera, część podsmażonego kurczaka z papryką, a na wierzch ponownie 2 plastry sera. Tortillę złóż na pół. Podobnie postąp z drugim plackiem tortilli. Przełóż je na mocno rozgrzaną suchą patelnię (bez tłuszczu). Przykryj pokrywką – gdy się podsmaży, przewróć na drugą stronę przy pomocy łopatki. Wyłóż je z patelni na deskę, pokrój na części tak, jak okrągłą pizzę. Podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu.
Paprykę możesz zastąpić… kukurydzą konserwową, czerwoną fasolą, pieczarkami, cebulą, papryką jalapeño lub chilli.
Polecam też…

😃😃😃