Quesadilla z kurczakiem i papryką

 

…na przekąskę …na kolację …na imprezę

To nieco inna wersja meksykańskiej quesadilli, gdzie kukurydziana tortilla jest zastąpiona pszenną, a ser oaxaca zamieniony na żółty ser🙂 Może być smaczną ciepłą kolacją lub przekąską podaną gościom. Świetnie smakuje podana z zimnym sosem, np. czosnkowym, musztardowym, pomidorowym, bazyliowym.

 


Składniki na porcje dla 2-3 osób:

  • 2 placki tortilli pszennej
  • 1 większy filet kurczaka
  • pół większej papryki (świeżej)
  • 8 plastrów żółtego sera, np. goudy, edamskiego, ementalera
  • łyżeczka przyprawy gyros/kebab
  • łyżka oleju

 

Kurczaka i paprykę pokrój w kostkę, posyp przyprawą, a następnie wymieszaj. Obsmaż je na oleju – odstaw do przestygnięcia. Na połówce placka tortilli połóż 2 plastry sera, część podsmażonego kurczaka z papryką, a na wierzch ponownie 2 plastry sera. Tortillę złóż na pół. Podobnie postąp z drugim plackiem tortilli. Przełóż je na mocno rozgrzaną suchą patelnię (bez tłuszczu). Przykryj pokrywką – gdy się podsmaży, przewróć na drugą stronę przy pomocy łopatki. Wyłóż je z patelni na deskę, pokrój na części tak, jak okrągłą pizzę. Podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu.

 

Paprykę możesz zastąpić… kukurydzą konserwową, czerwoną fasolą, pieczarkami, cebulą, papryką jalapeño lub chilli.

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *