Quesadilla z kurczakiem i papryką

 

…na przekąskę …na obiad …na kolację …na imprezę

To spolszczona wersja meksykańskiej quesadilli, ponieważ kukurydziana tortilla została zastąpiona pszenną, a ser oaxaca zamieniony na ser żółty🙂 Jest bardzo smaczna i sycąca. Może być pożywną ciepłą kolacją lub przekąską podaną gościom. Świetnie smakuje podana z zimnym sosem, np. czosnkowym, musztardowym, pomidorowym, bazyliowym.

 


Składniki (dla 2 osób):

  • 2 placki tortilli pszennej
  • 1 większy filet kurczaka
  • pół świeżej papryki
  • 8 plastrów żółtego sera, np. goudy, edamskiego
  • łyżeczka przyprawy gyros/kebab
  • łyżka oleju

 

Kurczaka i paprykę pokrój w kostkę, posyp przyprawą, a następnie wymieszaj. Obsmaż je na oleju – odstaw do przestygnięcia. Na połówce placka tortilli połóż 2 plastry sera, połowę podsmażonego kurczaka z papryką, a na wierzch ponownie 2 plastry sera. Tortillę złóż na pół. Podobnie postąp z drugim plackiem tortilli. Przełóż je na mocno rozgrzaną suchą patelnię (bez tłuszczu). Przykryj pokrywką – gdy się podsmaży na rumiano, przewróć na drugą stronę przy pomocy łopatki. Wyłóż je z patelni na deskę, pokrój na części tak, jak okrągłą pizzę. Podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu.

 

Paprykę możesz zastąpić… kukurydzą konserwową, czerwoną fasolą, pieczarkami, cebulą, papryką jalapeño lub chilli.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *