…na przekąskę …na obiad …na kolację …na imprezę
To spolszczona wersja meksykańskiej quesadilli, ponieważ kukurydziana tortilla została zastąpiona pszenną, a ser oaxaca zamieniony na ser żółty🙂 Jest bardzo smaczna i sycąca. Może być pożywną ciepłą kolacją lub przekąską podaną gościom. Świetnie smakuje podana z zimnym sosem, np. czosnkowym, musztardowym, pomidorowym, bazyliowym.
Składniki (dla 2 osób):
- 2 placki tortilli pszennej
- 1 większy filet kurczaka
- pół świeżej papryki
- 8 plastrów żółtego sera, np. goudy, edamskiego
- łyżeczka przyprawy gyros/kebab
- łyżka oleju
Kurczaka i paprykę pokrój w kostkę, posyp przyprawą, a następnie wymieszaj. Obsmaż je na oleju – odstaw do przestygnięcia. Na połówce placka tortilli połóż 2 plastry sera, połowę podsmażonego kurczaka z papryką, a na wierzch ponownie 2 plastry sera. Tortillę złóż na pół. Podobnie postąp z drugim plackiem tortilli. Przełóż je na mocno rozgrzaną suchą patelnię (bez tłuszczu). Przykryj pokrywką – gdy się podsmaży na rumiano, przewróć na drugą stronę przy pomocy łopatki. Wyłóż je z patelni na deskę, pokrój na części tak, jak okrągłą pizzę. Podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu.
Paprykę możesz zastąpić… kukurydzą konserwową, czerwoną fasolą, pieczarkami, cebulą, papryką jalapeño lub chilli.