Sos musztardowy (dip)

 

Zimny sosik musztardowy z ziarnami gorczycy. Ma lekki łagodny smak. Jest dobry do jajek na twardo, wędlin, ryb, mięs i wielu innych dań (smażonych, grillowanych i pieczonych). W sam raz na co dzień do posiłku, na imprezę lub na grilla.

 

Sos musztardowy polecam do…

** Jajek faszerowanych pieczarkami

** Złocistych ziemniaków z piekarnika

** Cukinii faszerowanej mięsem

** Placków ziemniaczanych ze słonecznikiem

 

Składniki:

  • 100 g jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12%
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej z gorczycą
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • po szczypcie soli i pieprzu

 

Wszystkie składniki umieść w miseczce i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy sos możesz podawać od razu, ale najlepiej odstawić na minimum 20 minut, by składniki się przegryzły.

 

 

 

😃😃😃

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *