Ryba smażona w mące

 

Ryba smażona w samej mące to metoda od lat stosowana przez moją babcię, a później też mamę. Smażyły tak zarówno filety, jak i całe tuszki rybne. Sposób najprostszy, najłatwiejszy i mało kaloryczny. Ja tak najczęściej przygotowuję rybkę, która trafi później do marynaty lub sosu (ryba w zalewie, ryba po grecku). Drugi sposób, to ryba panierowana jak schabowe. Tutaj dodatkowo możesz do roztrzepanego jajka dodać ulubione przyprawy lub zioła (zioła prowansalskie, bazylię, tymianek). Polecam!!!🙂

 

 

RYBA SMAŻONA w samej mące:

  • 1 kg filetów rybnych (np. sandacz, dorsz, morszczuk)
  • mąka do panierowania
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

 

Jeśli filety są za duże, przekrój je na mniejsze kawałki (np. na połowę). Rybę posyp szczyptą soli i pieprzu – dłonią lekko wetrzyj przyprawy.  Na talerz wysyp mąkę. Panieruj filety z obu stron strząsając nadmiar mąki. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.

 

RYBA SMAŻONA w jajku i mące:

  • 1 kg filetów rybnych (np. sandacz, dorsz, morszczuk)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • mąka do panierowania
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

 

Jeśli to konieczne, filety pokrój na mniejsze części. Posyp je szczyptą soli i pieprzu. Na jeden talerz wysyp mąkę, a w drugim głębszym roztrzep widelcem jajko z mlekiem. Panieruj filety w mące, jajku i ponownie w mące. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

 

Rady:
1. Jeśli masz filety mrożone, pozostaw je na stole (w temp. pokojowej) na 24 godziny dla pewności, że dobrze się rozmrożą. By ładnie się usmażyły, muszą być suche, dlatego dodatkowo wytrzyj je papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Źle rozmrożona ryba będzie ociekać wodą na skutek czego, zacznie się gotować, a nie smażyć.

2. Ryby smaż na odkrytej patelni – pod przykryciem może zacząć się dusić, a nie smażyć.

3. Ryby zawsze smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu – wtedy w czasie smażenia nie będą przywierać do patelni.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *