Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego

 

Witaminy do obiadu!🙂

Uwielbiam ogórki kiszone, ale wcześniej nie znałam tej sałatki. Gdy w pewnej knajpce podano mi taki dodatek do schabowego, pomyślałam sobie „Fuj, ogórek kiszony z pomidorem nie może być dobry”. Lecz spróbowałam i od razu zmieniłam zdanie🙂 Jest smaczna i soczysta. Stała się jedną z moich ulubionych sałatek obiadowych. To sprytny sposób na szybki, zdrowy, niskokaloryczny dodatek do mięs, ryb, a także na grilla. Polecam🙂

 

Składniki (na porcję dla 2-3 osób):

  • 1 duży lub 2 średniej wielkości pomidory
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

 

Pomidory i ogórki kiszone pokrój w dużą kostkę, a cebulkę w nieco drobniejszą. Posyp szczyptą soli i pieprzu oraz polej olejem. Odstaw na minimum 10 minut. Przed podaniem całość wymieszaj łyżką.

 

 

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

2 thoughts on “Barszcz biały bez zakwasu”

  1. To chyba nie jest tak, bialy barszcz i zurek, tradycyjnie, sa przygotowane na zakwasie, a roznica polega na mace do tego zakwasu uzytej, zytniej lub przenicznej

    1. Świetne wyjaśnienie – konkretne i przejrzyste Szukałam informacji na różnych stronach w internecie, pytałam znajomych i nikt nie dał mi tak dobrej odpowiedzi. Dziękuję Rzecz też w tym, że każdy ma swój własny sposób gotowania – ja od malucha wychowywałam się na białym barszczu mojej babci, na mięsnym wywarze, bez zakwasu i zaprawiony octem. A tak ogólnie uważam, że… W SWOIM DOMU, KAŻDY POWINIEN GOTOWAĆ TAK, JAK MU SIĘ PODOBA!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *