Spaghetti z bazyliowym pesto

Bardzo szybkie włoskie danie z aromatyczną bazylią i parmezanem. Do przygotowania wystarczy maksymalnie 15 minut😉 Świetne na obiad lub kolację. Możesz je również przygotować na romantyczne spotkanie we dwoje, np. na randkę, rocznicę lub w Walentynki❤️

 

 

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g spaghetti (ilość zależy od typu)
  • 1-2 garści świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych lub innych (włoskich, laskowych, pistacji, nerkowców)
  • 2 łyżki startego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli

 

Wszystkie składniki sosu umieść w kielichu blendera – zmiksuj je. Jeśli jest za gęsty, dodaj więcej oliwy. Spaghetti ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowane przełóż do durszlaka, a następnie z powrotem do rondla. Do gorącego dodaj sos pesto – dokładnie wymieszaj łyżką. Przełóż na talerze i podawaj.

Wielbiciele mięsa mogą zrobić wersję z… tuńczykiem, łososiem, krewetkami, owocami morza lub kurczakiem.

Dla dekoracji: czarne oliwki, listki bazylii, pomidorki koktajlowe lub tarty parmezan.

Ilość spaghetti zależy od jego typu. Klasyczne pęcznieje w czasie gotowania, więc wystarczy 80-100 g suchego spaghetti na 1 osobę. Natomiast bezglutenowe nie zwiększa objętości (np. spaghetti z kukurydzy, soczewicy, groszku) i trzeba go dać troszkę więcej, około 130 g na osobę.

 

 

Polecam również:

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *