Klasyczna surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulką. Bardzo smaczna i zdrowa😉 Pasuje do mięs (smażonych, duszonych, pieczonych) oraz dań obiadowych.
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty (około 400 g)
- większa marchew
- jabłko
- mała cebula
- 3-4 łyżki oleju lub oliwy
- sól i pieprz
- opcjonalnie sok z cytryny
Kapustę oczyść, a marchew i jabłko obierz. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach (najlepiej to zrobić malakserem). Dodaj drobno posiekaną cebulę, olej i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę podaj do posiłku lub przechowuj w lodówce.
Kapusta czerwona jest twarda, dlatego warto zetrzeć ją na dużych oczkach, np. malakserem lub tarką do warzyw (będzie drobniejsza, miękka i soczysta). Jeśli posiekasz kapustę nożem, posyp ją szczyptą soli, ugnieć dłonią i odstaw na 30 minut – puści sok i zmięknie.
Dodatki do obiadu: