Surówka z czerwonej kapusty

Klasyczna surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulką. Bardzo smaczna i zdrowa😉 Pasuje do mięs (smażonych, duszonych, pieczonych) oraz dań obiadowych.

 

 

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty (około 400 g)
  • większa marchew
  • jabłko
  • mała cebula
  • 3-4 łyżki oleju lub oliwy
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie sok z cytryny

 

Kapustę oczyść, a marchew i jabłko obierz. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach (najlepiej to zrobić malakserem). Dodaj drobno posiekaną cebulę, olej i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę podaj do posiłku lub przechowuj w lodówce.

 

Kapusta czerwona jest twarda, dlatego warto zetrzeć ją na dużych oczkach, np. malakserem lub tarką do warzyw (będzie drobniejsza, miękka i soczysta). Jeśli posiekasz kapustę nożem, posyp ją szczyptą soli, ugnieć dłonią i odstaw na 30 minut – puści sok i zmięknie.

 

 

 

Dodatki do obiadu:

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *