Pomidory w śmietanie

 

W moim rodzinnym domu pomidory były podawane na dwa sposoby – skropione octem lub polane gęstą śmietaną. Ja zdecydowanie wolałam tę drugą wersję😉 Taka szybka sałatka z pomidorów jest nie tylko doskonałym dodatkiem do obiadu, ale też dobrze smakuje podawana z pieczywem (chlebem, tostami, pieczywem czosnkowym).

 

Dodatki do obiadu…

** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego

** Surówka ze świeżych ogórków

** Surówka ze świeżych buraków

** Chińska surówka z białej kapusty

 

 

Porcja dla 2 osób:

  • 3-4 średniej wielkości pomidory
  • 1 mała cebulka (lub połowa średniej)
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18%
  • sól i pieprz

 

Cebulę obierz z łupiny. Pokrój ją w drobne paseczki lub kosteczkę, a pomidory w ósemki lub dużą kostkę. Wymieszaj je w misce razem ze śmietaną doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym lub greckim.

 

 

 

😉😉😉

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *