Zupa grzybowa z warzywami

Bardzo smaczna zupka, która przyjemnie rozgrzeje w chłodne jesienne lub zimowe dni😉 Aromatyczna, smaczna i prosta w wykonaniu. Przygotowana jest z suszonych grzybów oraz warzyw, z dodatkiem niedużej ilości słodkiej śmietanki🙂

 

Pomysły na zupy:

** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem

** Zupa jarzynowa z pulpetami

** Zupa fasolowa z kiełbasą

** Barszcz biały bez zakwasu

 

 

Składniki na około 2,5 litra zupy:

  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • cebula
  • łyżka masła
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki, np. 18% lub 30%
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

 

Grzyby umieść w miseczce, zalej zimną wodą – odstaw je na minimum godzinę, by nasiąkły. W rondlu rozpuść masło, zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmaż przez chwilę. Grzyby wyjmij, pokrój w paski i przełóż do warzyw. Dodaj również pokrojone w kostkę ziemniaki, wodę po grzybach, 1,5 litra wody lub bulionu, listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotuj około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj śmietankę, dopraw do smaku przyprawami i wsyp posiekaną natkę pietruszki.

Pamiętaj – im więcej grzybów użyjesz, tym ciemniejszą barwę będzie mieć zupa🙂

 

 

Polecam również:

 

 

 

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *