Buraczki z czosnkiem do obiadu

Lubisz buraczki do obiadu? A co powiesz na buraczki z sosem czosnkowym?😊 Smakowite, proste i zdrowe. Pasują do wielu potraw – rybnych, mięsnych i wegetariańskich. Do przygotowania możesz ugotować buraki lub upiec je, a nawet wykorzystać te, które zostały po ugotowaniu barszczu.

 

 

Składniki:

  • 2-3 buraki czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka gęstej śmietany 12%
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz

 

 

Umyte buraki upiecz w piekarniku (piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni) lub włóż do rondla i ugotuj (gotuj około 60-90 minut). Pozostaw do ostudzenia. Następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do nich drobno posiekaną cebulę, śmietanę, majonez oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dla smaku dopraw solą i pieprzem. Możesz podawać od razu po przygotowaniu, ale zyska na smaku, jeśli odstawisz ją na pół godziny, by składniki się przegryzły.

 

 

 

Pomysły na buraczki:

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *