Kluski ruskie, czyli serowo-ziemniaczane😉 Smaczne, łatwe i niedrogie – do przygotowania wystarczy tylko kilka prostych składników. Można użyć farszu pozostałego z lepienia pierogów ruskich lub wykorzystać ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu.
Składniki (4 porcje):
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g białego sera
- cebula
- jajko
- pół szklanki mąki pszennej
- sól i pieprz
Cebulkę drobno posiekaj, zeszklij na oleju, przestudź. Ziemniaki i ser zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, cebulkę i mąkę. Zagnieć jednolite ciasto. Podziel je na kilka mniejszych części, uformuj wałeczki, następnie pokrój nożem na kluski. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię (dłuższe gotowanie sprawi, że się rozgotują).
Do podania polecam: smażoną cebulkę lub boczek, przyrumienioną bułkę tartą.
Pomysły na kluski:
Przyznaję, że nigdy wcześniej o takich kluskach nie słyszałam. Ciekawe 🙂