Kluski ruskie

Kluski ruskie, czyli serowo-ziemniaczane😉 Smaczne, łatwe i niedrogie – do przygotowania wystarczy tylko kilka prostych składników. Można użyć farszu pozostałego z lepienia pierogów ruskich lub wykorzystać ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu.

 

 

Składniki (4 porcje):

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g białego sera
  • cebula
  • jajko
  • pół szklanki mąki pszennej
  • sól i pieprz

 

Cebulkę drobno posiekaj, zeszklij na oleju, przestudź. Ziemniaki i ser zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, cebulkę i mąkę. Zagnieć jednolite ciasto. Podziel je na kilka mniejszych części, uformuj wałeczki, następnie pokrój nożem na kluski. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię (dłuższe gotowanie sprawi, że się rozgotują).

Do podania polecam: smażoną cebulkę lub boczek, przyrumienioną bułkę tartą.

 

 

 

Pomysły na kluski:

 

 

 

1 thought on “Kluski ruskie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *