Zaskakująco pyszne danie z mięsem po rosole. Jest bardzo łatwe i szybko się je robi. Do przygotowania wystarczy tylko kilka prostych składników, ale za to efekt jest zaskakująco smaczny. Danie idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację😉 Jeśli chcesz, do sosu możesz dodać warzywa z rosołu lub inne dodatki (paprykę, pieczarki, grzyby, ulubione zioła).
Składniki na 2 porcje:
- mięso z 2-3 ugotowanych udek
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- cebula
- łyżka masła lub oleju
- natka pietruszki
- sól i pieprz (lub ulubione przyprawy np. pieprz ziołowy, sól czosnkowa, vegeta)
Mięso wyjęte z rosołu oddziel od kości, rozdrobnij palcami. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Najpierw zeszklij pokrojoną cebulkę, a później dodaj mięso. Całość podsmaż chwilę, po czym wlej śmietankę, dodaj przyprawy i posiekaną natkę. Gotuj na małym ogniu – po kilku minutach śmietanka zacznie gęstnieć tworząc sos. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Dodatki do sosu: koperek, żółty ser, warzywa (por, papryka, groszek konserwowy, kukurydza, czerwona fasolka konserwowa, czosnek), pieczarki, leśne grzyby.
Do podania: ryż, ziemniaki, kasza, placki, kluski (kopytka, kluski śląskie), makaron.