Pyszny pomysł na pieczarki!😉 Świetne na przekąskę, poczęstunek dla gości lub zagryzkę pod wódeczkę😃 Dobrze smakują z pieczywem lub do kanapek. Im dłużej stoją w zalewie, tym są smaczniejsze. Pieczarki można panierować na dwa sposoby – w jajku i bułce tartej lub w cieście naleśnikowym i bułce. Najlepiej przygotować je minimum dzień przed planowanym podaniem, by wszystkie składniki dobrze przeszły wzajemnym smakiem. Polecam również rybę, którą przygotowuję w podobny sposób (przepis) – doskonała na przekąskę, postne dni oraz Boże Narodzenie.
Składniki:
- 500 g świeżych pieczarek
- 1 jajko
- 1 szklanka wody do ciasta
- 1 szklanka mąki
- olej do smażenia
- 1 litr wody do zalewy
- 6 łyżek octu
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskiego
Pieczarki opłucz, osusz i poodcinaj wystające nóżki. Wymieszaj szklankę wody, jajko i mąkę. Panieruj pieczarki namaczając w cieście i bułce tartej, a następnie usmaż. Z patelni przekładaj je do dużych słoików lub innego naczynia z pokrywką (np. pojemnika do przechowywania żywności). Na tłuszczu po pieczarkach zeszklij cebulę pokrojoną w piórka i również przełóż do pieczarek. W rondlu umieść 1 litr wody, ocet, koncentrat, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie – zagotuj (nie trzeba długo gotować, wystarczą 3-4 minuty). Posmakuj i ewentualnie dopraw zgodnie ze swoim gustem, jeśli wolisz bardziej słodką, octową lub słoną. Lekko przestudź. Gotową zalewą zalej pieczarki, szczelnie zamknij i odstaw na kilka godzin lub na noc, by „się przegryzły”.
Po przygotowaniu pieczarki można przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu do 7 dni.
Te pieczarki są panierowane w cieście naleśnikowym, dlatego stojąc w zalewie trochę spęcznieją (powiększą swoją objętość).