Uwielbiam pierogi z soczewicą – to jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa😉 Są pracochłonne w przygotowaniu, ale za to pyszne i bardzo sycące. Świetne jako samodzielne danie lub dodatek do czerwonego barszczu. Zwykle robię większą ilość, by je ugotować i kilka porcji zamrozić. Po rozmrożeniu czasem je podsmażam na patelni, a czasem wrzucam na kilka minut do gotującej się wody (smakują wtedy jak świeżo przygotowane).
Składniki (na około 40 szt):
- 500 g mąki pszennej (typu 450-500)
- 1 szkl. ciepłej wody
- jajko
- sól
- 2 łyżki oleju
- 250 g suchej zielonej soczewicy
- cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz (lub ulubione przyprawy np. pieprz ziołowy, sól czosnkowa, vegeta)
Soczewicę wsyp do rondla, zalej wodą i gotuj do miękkości (około 20 minut). Odcedź w durszlaku, pozostaw do ostygnięcia. Na patelni rozpuść masło, wsyp posiekaną cebulę, zeszklij. Przełóż do pojemnika blendera, dodaj soczewicę – całość zblenduj.
Z mąki, jajka, oleju i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba, podsyp dodatkowo mąką. Ciasto podziel na części i każdą rozwałkuj. Szklanką wycinaj kółka, na środek nakładaj farsz i zalepiaj pierożki. W dużym garnku zagotuj wodę, lekko ją osól. Pierogi kładź na gotującą się wodę. Gotuj około 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Porcje nakładaj na talerze i podawaj z ulubionym dodatkiem.
Dodatki do podania: skwareczki, smażony boczek, podsmażona cebulka, przyrumieniona bułka tarta, ciepły sos (np. grzybowy, pieczarkowy, pomidorowy).