Placki ziemniaczane to wspaniałe danie – niedrogie, bardzo smaczne, a do tego… można je urozmaicać na różne sposoby🙂 Poprzednio podałam przepis na placki ze szpinakiem, a tym razem polecam Wam dodanie garści płatków owsianych i ziaren słonecznika, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze, bardziej sycące i mega chrupiące🙂
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 cebula
- 1 surowe jajko
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach (lub rozdrobnij w malakserze). Dodaj posiekaną cebulę, jajko, mąkę, ziarna słonecznika, płatki owsiane oraz do smaku sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj porcje masy ziemniaczanej formując placki i smaż na złoty kolor z obydwu stron.
Do placków polecam… gęstą śmietanę 12% lub 18%, twarożek ze szczypiorkiem, zimny sos czosnkowy, keczup, ciepły sos (np. pieczarkowy, mięsny), surówkę lub sałatkę obiadową.