Surimi to paluszki zrobione z mielonego mięsa ryby, które wyglądem przypominają nóżki kraba. Jedni je lubią, a inni nadal nie mogą się do nich przekonać. Osobom należącym do tej pierwszej grupy polecam bardzo dobrą sałatkę z paluszkami krabowymi. Jest łatwa, smaczna i szybka w przygotowaniu🙂 Świetna na przekąskę… na kolację… do pracy… dla gości… na imprezę… na sylwestra… na piknik🙂 Zapraszam!!!🙂
Składniki:
- 100 g makaronu w kształcie ryżu
- 1 opakowanie paluszków krabowych (250 g)
- 1 duża papryka
- 1 ogórek szklarniowy lub kilka gruntowych
- pół puszki kukurydzy konserwowej (200-250 g)
- 3-4 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie przełóż do durszlaka i polej zimną wodą. Odstaw na chwilę do przestudzenia. Obranego ogórka i paprykę pokrój w kostkę, a paluszki surimi w plasterki. Przełóż je do dużej miski – dodaj makaron, odsączoną kukurydzę i majonez. Całość dokładnie wymieszaj przyprawiając solą i pieprzem.