Schab w sosie własnym

Miękkie plastry schabu otoczone smakowitym sosem – pyszności!😉 To bardzo dobre i łatwe danie. Przygotowanie wymaga długiego gotowania, ale za to nie jest pracochłonne. Doskonale pasuje do ryżu, ziemniaków, kaszy lub klusek (np. kopytek, klusek śląskich). Taki schab można przygotować zarówno na domowy obiad, jak i rodzinną imprezę. Osoby z alergią na gluten mogą użyć skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia, zamiast mąki pszennej.

 

 

Składniki (dla 4 osób):

  • 8 plastrów schabu (około 1 kg)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • sól (lub inna ulubiona przyprawa, np. vegeta, sos sojowy, sól ziołowa)
  • czubata łyżka mąki pszennej (ewentualnie skrobi ziemniaczanej)

 

Plastry schabu umyj i osusz. Delikatnie rozbij je tłuczkiem. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż schab. Przełóż go do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w piórka lub kostkę – przełóż do rondla z mięsem. Wrzuć listki laurowe, ziele angielskie, obie papryki mielone i zalej taką ilością wody, by wszystko było przykryte. Całość gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę (w razie potrzeby w czasie gotowania dolej trochę wody). Następnie wlej mąkę rozmieszaną w 1/3 szklanki zimnej wody. Lekko przemieszaj drewnianą łyżką. Po kilku minutach zdejmij z ognia i podawaj.

Można dodać: majeranek, marchewkę, korzeń selera, pieczarki, leśne grzyby.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *