Sos bazyliowy (dip)

Gęsty, bardzo aromatyczny sos ze świeżą siekaną bazylią i jogurtem naturalnym😉 Najczęściej polewam nim sałatę, ale jest też świetnym dipem do przekąsek (krakersów, paluszków, wędlin, gotowanych jajek). Może również ciekawie urozmaicić dania z grilla zarówno mięsa, szaszłyki, jak i pieczone warzywa.

 

 

Składniki:

  • garść świeżych liści bazylii
  • łyżka majonezu
  • 180-200 g jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12%
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pierz

 

Bazylię opłucz pod bieżącą wodą, lekko osusz i bardzo drobno posiekaj. W miseczce połącz majonez, jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie i bazylię. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Sos możesz podać zaraz po przygotowaniu, ale zyska lepszy smak, jeśli odstawisz go do lodówki na minimum pół godziny (składniki się przegryzą).

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *