Gęsty, bardzo aromatyczny sos ze świeżą siekaną bazylią i jogurtem naturalnym😉 Najczęściej polewam nim sałatę, ale jest też świetnym dipem do przekąsek (krakersów, paluszków, wędlin, gotowanych jajek). Może również ciekawie urozmaicić dania z grilla zarówno mięsa, szaszłyki, jak i pieczone warzywa.
Składniki:
- garść świeżych liści bazylii
- łyżka majonezu
- 180-200 g jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12%
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pierz
Bazylię opłucz pod bieżącą wodą, lekko osusz i bardzo drobno posiekaj. W miseczce połącz majonez, jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie i bazylię. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Sos możesz podać zaraz po przygotowaniu, ale zyska lepszy smak, jeśli odstawisz go do lodówki na minimum pół godziny (składniki się przegryzą).