To moja kolejna propozycja na buraczkowy dodatek do ryb, mięs i dań obiadowych🙂 Od dziecka większość z nas ma wpajane, że buraki je się wyłącznie gotowane lub pieczone. Ale czemu by nie spróbować surowych?🙂 W końcu to takie samo warzywo korzeniowe jak marchew lub seler🙂 Tym, co jeszcze nie jedli buraczków na surowo, polecam wypróbowanie tego łatwego przepisu na surówkę. Jest chrupiąca, soczysta i bardzo smaczna, a do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku składników. Polecam!🙂
Składniki:
- 2 średnie buraki
- 1 duża marchew
- 1 jabłko
- 1 średnia cebula
- 1-2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
![](http://kulinarnesos.com.pl/wp-content/uploads/2019/08/pomysł-na-buraki-czerwone-300x217.jpg)
Cebulę obierz z łupiny i drobno posiekaj. Buraki, marchew i jabłka obierz – zetrzyj je na dużych oczkach (w malakserze, tarką ręczną lub elektryczną). Wymieszaj je razem z cebulą i majonezem. Dopraw solą i pieprzem. Gotową surówkę przechowuj w chłodnym miejscu.