Zupa jarzynowa z buraczkami

 

Wspaniała pożywna zupa pełna warzyw🙂 Jest zdrowa i lekka dla żołądka – idealna dla dzieci oraz osób odżywiających się lekkostrawnie. Doskonale regeneruje i odżywia organizm osłabiony po chorobie np. grypie. Jest niezwykle prostym daniem, ale za to bardzo smakowitym. Polecam🙂

 

Składniki na rondel 2,5-3 litry:

  • 1,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 2-3 ziemniaki
  • 1-2 nieduże buraczki ćwikłowe
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek kalafiora
  • łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • sól i pieprz
  • świeży koperek lub natka pietruszki
  • ewentualnie śmietana do zabielenia

 

Ziemniaki, marchewkę, buraczki i pietruszkę obierz, a następnie pokrój w kostkę. Selera pokrój, a kalafior podziel na drobne różyczki. Wszystkie warzywa przełóż do rondla, zalej bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj groszek konserwowy, posiekany koperek lub natkę pietruszki oraz dopraw solą i pieprzem dla smaku. Jeśli lubisz, możesz zupę zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym – ja je zwykle dodaję bezpośrednio do talerza, bo… nie każdy lubi i mam też pewność, że śmietana się nie zważy🙂

 

Jeśli chcesz, dodaj także… pora, cebulę, czosnek, fasolkę szparagową, fasolkę konserwową, korzeń selera, brokuły, brukselkę, cukinię.

W składzie napisałam „bulion”, ale ja po prostu gotuję wywar na mięsie (np. udkach drobiowych) mięso później wyławiam i przeznaczam na pasztet lub farsz do pasztecików.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *