Pieczarki to bardzo smaczne grzyby – są świetnym dodatkiem do wielu dań np. gulaszy, sosów, zapiekanek. Tym razem pieczarkowych smakoszy zapraszam na zupę-krem🙂 Gęsta… sycąca… pyszna… – zupa w sam raz na obiad, kolację, a nawet rodzinne uroczystości🙂 Dodałam do niej aromatyczne zioła prowansalskie, dzięki którym ma bardzo apetyczny zapach.
Składniki:
- 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 3-4 średnie ziemniaki
- 3 łyżki masła
- zioła prowansalskie lub włoskie
- przyprawy: sól i pieprz (lub inne ulubione)
- gęsta śmietana do podania
W rondlu rozgrzej masło, podsmaż pokrojoną cebulę, a po chwili również pieczarki. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 5 minut. Wlej bulion, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę – całość gotuj ok. 20-25 min (aż ziemniaki będą miękkie). Wsyp zioła prowansalskie. Zmiksuj całość na gęstą kremową masę. Gotuj ponownie przez 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gorącą przelej do miseczek podawaj z kleksem gęstej śmietany lub innymi ulubionymi dodatkami.
Do podania… gęsta śmietana, smażona cebulka, smażony boczek, natka pietruszki, świeży koperek, grzanki, świeże pieczywo, tosty, klopsiki, groszek ptysiowy, prażone pestki dyni lub słonecznika.