Smaczna zupka!
Przepis jest prosty i co najlepsze zawsze się udaje. W czasie gotowania wypełnia dom wspaniałym apetycznym zapachem pieczarek🙂 Pod koniec gotowania część zupy miksuję, dzięki czemu pieczarkowa jest bardziej esencjonalna i ma bardziej wyrazisty smak (podobnie robię z zupą fasolową).
Składniki (na 3-litrowy rondel):
- 1 cebula
- łyżka masła
- 500 g pieczarek
- 1 marchew
- 3-4 ziemniaki
- 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
- 100 ml śmietanki 30%
- natka pietruszki
- sól i pieprz
W rondlu rozpuść masło i zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i duś przez 5 minut pod przykryciem (w tym czasie pieczarki puszczą sok). Do rondla wrzuć pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaki oraz wlej bulion – gotuj aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Do oddzielnego głębokiego pojemnika nadepnij 2 chochle gęstej zupy, dodaj śmietankę i natkę pietruszki – zmiksuj blenderem, a następnie wlej z powrotem do rondla. Do smaku dopraw solą i pieprzem.
Do „zabielania” zup w rondlu zwykle używam śmietanki 22% lub 30%, ponieważ im większa zawartość tłuszczu, tym mniejsza szansa, że śmietana się zważy w czasie gotowania.