Bigos z białej kapusty

Taki bigos może być smacznym samodzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu😉 Jest szybki i łatwy do zrobienia. Pasuje do pieczywa, kaszy, ziemniaków, a nawet makaronu (np. łazanek). Nadmiar gotowego bigosu można zamrozić lub spasteryzować.

 

 

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 200 g kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej
  • 300 g mięsa wieprzowego, np. karkówki
  • cebula
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka oleju lub masła
  • sól i pieprz (lub ulubione przyprawy np. pieprz ziołowy, sól czosnkowa, vegeta)
  • 2 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • koperek lub natka pietruszki

 

 

Kapustę poszatkuj, przełóż do rondla. Wrzuć ziele angielskie, listki laurowe i wlej tyle wody, by kapusta była przykryta – gotuj do miękkości (około 20 minut). Na tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną kiełbasę i mięso wieprzowe. Podsmaż przez chwilę, a następnie przełóż do kapusty. Dodaj koncentrat i przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut.

Inne mięsne dodatki: wędzony boczek, mięso drobiowe (np. pierś kurczaka).

Można zrobić wersję wegetariańską zastępując dodatki mięsne pieczarkami, grzybami lub papryką.

Bigos nadaje się do mrożenia, wekowania oraz pasteryzacji.

 

 

 

Pomysły na dania jednogarnkowe:

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *