Farsz z zielonej soczewicy

Bardzo łatwe i smaczne nadzienie z zielonej soczewicy oraz cebuli😉 Z dzieciństwa pamiętam, jak moja babcia nadziewała takim farszem pampuchy (parowańce). Można go używać również do pierogów, krokietów, pyz lub strucli.

 

 

Składniki:

  • 2 szklanki suchej zielonej soczewicy (około 400 g)
  • duża cebula
  • 5-6 łyżek oleju
  • sól i pieprz (lub ulubione przyprawy, np. pieprz ziołowy, sól czosnkowa, sos sojowy)

 

Odmierz 2 pełne szklanki suchej soczewicy, wsyp do rondla, zalej wodą (2 cm ponad poziom) i zagotuj. Gotuj około 20 minut, aż będzie miękka. Zdejmij z ognia, przelej całość do sita i przecedź. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj soczewicę, smaż jeszcze przez chwilę. Zmiel je maszynką do mielenia lub włóż do pojemnika blendera i zmiksuj.  Przypraw do smaku, dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz od razu zużyj do nadziewania lub przechowuj w lodówce.

 

 

Dodatki do obiadu:

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *