Francuskie paluchy z czerwonym pesto

Paluchy z ciasta francuskiego posmarowane pesto z suszonych pomidorów😉 To błyskawiczna i smaczna przekąska, którą możesz podać z zimnym sosem (np. czosnkowym, bazyliowym, pomidorowym). Paluchy mogą być dodatkiem do zup lub sałatek. Są sycące i szybko zaspokajają głód. Do przygotowania można użyć gotowego sklepowego pesto, ale takie domowe smakuje o wiele lepiej👍

 

Polecam również:

** Tatar z łososia z oliwą

** Bruschettę z pomidorami i bazylią

** Camembert w boczku

** Jajka z łososiem

 

 

Składniki na 8 paluchów:

  • opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
  • słoiczek suszonych pomidorów w oliwie lub oleju (200 g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki orzeszków piniowych lub innych (włoskich, pistacji, migdałów)
  • sól
  • jajko do posmarowania

 

W pojemniku blendera rozdrobnij orzechy. Dodaj pomidory z oliwą, parmezan, ząbki czosnku i 2 szczypty soli. Całość zmiksuj na jednolitą masę (jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj oliwę). Ciasto rozwiń i posmaruj sosem na całej powierzchni. Nożem wytnij szerokie pasy – ciasto przekrój na pół i każdy nowy kawałek ponownie na pół, aż pozostanie 8 pasków. Każdy pasek złóż wzdłuż na pół, by nadzienie było w środku, skręć spiralnie i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je po wierzchu rozmąconym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w temperaturze 220 stopni (aż paluchy będą rumiane). Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.

 

 

Polecam również:

 

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *