Gruzińskie Chinkali

Kilka lat temu koleżanka zabrała mnie do gruzińskiej knajpki – tam po raz pierwszy spróbowałam chinkali😉 Pyszne!👍 To nic innego jak kołduny mające w środku mięso mielone i bulion. By je zjeść, najpierw należny chwycić palcami za czubeczek, ugryźć z jednej strony, wypić ze środka bulion i zjeść całą resztę.

 

 

Ciasto na około 30 sztuk (to zależy od wielkości chinkali i grubości ciasta):

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • opcjonalnie 2 łyżki oleju, by ciasto było bardziej elastyczne

Mięsny farsz:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • cebula
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżej kolendry (ewentualnie natki pietruszki)
  • 300 ml rosołu lub ewentualnie wody
  • łyżka oleju lub masła

 

Składniki na ciasto umieść w misce, zagnieć tak, jak ciasto na pierogi. Następnie odstaw je na 20 minut, by odpoczęło.

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Mięso umieść w misce, dodaj przestudzoną cebulę, rosół, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną kolendrę oraz sól. Całość dobrze wymieszaj, by mięso wchłonęło rosół. Farsz powinien być soczysty.

Ciasto podziel na 2 części. Każdą część rozwałkuj. Wykrawaj krążki o średnicy 10-12 cm i grubości 2 mm. Na środku każdego krążka połóż porcję masy mięsnej. Zwiń do środka tak, jak sakiewki. Gotowe chinkali wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawaj ciepłe zaraz po przygotowaniu.

 

Ugotowane i ostudzone nadają się do mrożenia.

By odgrzać chinkali, można je podsmażyć na patelni, podgrzać w mikrofali, ale najlepiej wrzucić je do gotującej się wody na 5 minut (będą smakować tak, jak ugotowane przed chwilą).

 

 

Polecam na obiad:

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *