Kluski leniwe są nazywane też pierogami leniwymi – to smaczne tanie danie zrobione z twarogu, mąki i jajka🙂 Skąd taka leniwa nazwa? A stąd, że do przygotowania używa się tych samych składników, co do pierogów z serem, ale składniki ciasta i farszu są wymieszane razem. Można je podawać na słodko lub wytrawnie, zależnie od gustu.
Składniki (2 porcje):
- 250 g białego sera (twarogu)
- 125 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
- jajko
- do podania np. miód, jogurt owocowy, smażony boczek lub cebulka,
Twaróg dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek. Ser można też zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, mąkę, sól i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, podsypując mąką. Podzielić na części. Z każdej uformować wałek i kroić skośne kawałki. Kluseczki wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Gdy się ugotują – wypłyną na powierzchnię, wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Polać stopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.
Dodatki wytrawne: gęsta śmietana lub jogurt naturalny, bułka tarta przyrumieniona na maśle, smażona cebulka, skwareczki.
Dodatki słodkie: bita śmietana, serek homogenizowany, jogurt owocowy, miód, syrop klonowy lub z agawy, owoce.
Pomysły na tanie danie: