Kotlety ziemniaczane w waflu

 

Te kotlety są przepyszne! Przepis na nie dostałam od koleżanki jeszcze w czasach szkoły średniej. Mają chrupiącą złocistą panierkę, a w środku smaczną kremową masę ziemniaczaną. MNIAM!🙂 Danie jest niedrogie, smaczne i ładnie wygląda. Polecam!

 

 

Na 7-8 kotletów:

  • 600 g ziemniaków
  • 1/3 kostki masła
  • 1 kwadratowy wafel
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 jajka
  • sól
  • olej

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź i pognieć ubijakiem. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj łyżką. Gorącą masę rozsmaruj na waflu. Odstaw na pół godziny, by wafel zmiękł, a masa przestygła. Zawiń całość w roladę i wstaw do lodówki na godzinę lub dłużej. Pokrój roladę w plastry o grubości 1 cm. Panieruj je w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj ciepłe zaraz po usmażeniu.

 

 

Rady:
1. Niektórzy robią pure ziemniaczane, czyli dodają masło i mleko. Ja wolę dodawać tylko masło, ponieważ po schłodzeniu mam gwarancję, że rolada ładnie stwardnieje i bez problemu da się pokroić na plastry (nie zniekształcą się i zachowają ładny okrągły kształt).

 

2. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do masy ziemniaczanej dodać posiekany koperek, zieloną pietruszkę lub przyrumienioną cebulkę. Na pewno urozmaicą smak kotletów🙂

 

3. Są tak smaczne, że można je jeść samodzielnie🙂  Ale jeśli chcesz, zjedz je keczupem, sałatką obiadową, sosem np. pieczarkowym lub gulaszem.

 

 

😃😃😃

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *